rotorcraft flight procedures
Geluidsmeting helikopters

When

02/08/2016 - 31/08/2016    
All Day

Where

NLR Marknesse
Voorsterweg 31, Marknesse
Loading Map....

De geluidsmetingen zullen plaatsvinden op:

Dinsdag 30 augustus van 09.30 t/m 17.00 uur

De metingen worden gedaan aan een R22 en een R66 helikopter. Geïnteresseerden kunnen vanaf de picknickplaats op zweefvliegveld de Voorst komen kijken en indien de kantine geopend is zijn ze daar van harte welkom.

Het NLR zal zijn best doen om overlast te voorkomen, maar mocht u tóch nog een klacht hebben dan kunt u dit melden bij het NLR (info@nlr.nl) of bij Inspectie Leefomgeving en Transport telefoonnummer: 088 489 00 00 of aviation-approvals@ilent.nl.

 


Toelichting
Geluidsoverlast veroorzaakt door vliegtuigen en helikopters is een belangrijke factor binnen de luchtvaart. Op allerlei gebieden wordt er aan gewerkt om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt er bij voorbeeld gebruik gemaakt van speciale vliegroutes en landingsbanen.
De geluidshandhaving wordt bepaald aan de hand van zogenaamde geluidsmodellen. Helikopters worden hierin tot nu toe net zo behandeld als gewone vliegtuigen. Maar er bestaan grote verschillen tussen gewone vliegtuigen en helikopters. Helikoptergeluid hangt namelijk sterk af van hoe er gevlogen wordt. Daarnaast speelt de positie waar de helikopter zich bevindt ten opzichte van de luisteraar ook nog een belangrijke rol.

In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelt NLR daarom een nieuw helikoptergeluidsmodel. Als basis voor dit model zijn gegevens nodig over de geluidsproductie van verschillende helikoptertypes. Deze gegevens zal het NLR bepalen door het uitvoeren van geluidsmetingen aan een zestal helikopters. Metingen aan de twee kleinste toestellen zullen tussen 13 juni en 1 juli plaatsvinden boven het terrein van NLR Marknesse en zweefvliegveld de Voorst. Hierbij zullen er helikopters laag over vliegen en bijna-landingen en doorstarts maken.

Voor het algemeen publiek is het mogelijk om de metingen bij te wonen vanuit het clubhuis van zweefvliegclub Noordoostpolder op zweefvliegveld de Voorst. De exacte data van de metingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. U kunt zich aanmelden via bovengenoemde contactpersoon.